Proč nekupovat palmový olej

02.12.2015 08:25

Palmový olej, který se vyrábí z africké palmy olejné, se stal v posledních desetiletích jedním z nejrozšířenějších rostlinných produktů na světě. Má jednu obrovskou výhodu - je levný, a dokonce se stále zlevňuje. Je mnohem levnější než ostatní oleje. Proto jej výrobci přidávají všude tam, kde je to jen trochu možné. A protože se všem tolik hodí, je ho potřeba stále více a více, tudíž více a více palem olejných. Na palmové plantáže zabírají velké korporace stále více půdy a při tom likvidují cenný deštný prales, jehož plocha se stále zmenšuje.  Podle stránky Stop palmovému oleji, která se touto tematikou intenzivně zabývá, se v Indonézii vykácí každou hodinu plocha o rozloze 300 (!) fotbalových hřišť, aby vzniklo místo na nové palmové plantáže. Palma olejná, původem z Afriky, je vysazená především v jihovýchodní Asii, ale plantáže expandují i do Afriky a Jižní Ameriky a zabírají stále více původní přírody.

Likvidace pralesů jako takových představuje vážný zásah do ekosystému, nepřirozený porost narušuje koloběh vody, takže obyvatelé z okolí jsou sužováni záplavami, vymírají vzácná zvířata (symbolem palmové devastace se stal orangutan, ale jsou to i sloni, tygři, levharti nebo nosorožci). Katastrofa je i to, že před přeměnou na plantáž bývají pozemky vypalované. Jednak se tak nejsnáze "připraví" pozemek pro palmy, jednak tak lze "vyřešit" legislativní nesnáz - svět věnuje expandujícím palmám přeci jen stále větší pozornost a jejich rozšiřování už nevítají všichni jen s jásotem - no ale řekněte, když už náhodou vznikne někde požár (samozřejmě politováníhodnou náhodou), nebyla by škoda to místo nijak nevyužít, co takhle třeba nasázet tam prozměnu palmy? Pak se takové požáry mohou kvůli suchu skutečně "vymknout" - a důsledky vidíme nyní, když polovina Indonézie hoří. Lesními požáry údajně vzniká více CO2 než vyprodukuje celá ekonomika USA, a tento plyn postupně otravuje celou planetu. Jsou to dost strašlivá čísla.

Kromě toho, jaké drastické ekologické důsledky stojí v pozadí jeho nadprodukce, je palmový olej ještě ke všemu nezdravý. Svým složením připomíná spíše živočišné než rostlinné tuky, takže neznalý člověk, který si koupí nějaké jídlo s "rostlinným olejem", si myslí, co že dobrého nedělá pro své zdraví, ale ve skutečnosti do sebe naláduje porci nasycených mastných kyselin jako kdyby se nacpal sádlem a tím pak trpí jeho cévy. Masová konzumace palmového oleje má prý vliv i na nárůst případů cukrovky, nemocí štítné žlázy. 

Některé katastrofy můžeme jen tiše pozorovat a nakonec nejrozumější je možná se o ně nestarat, protože s nimi beztak nemůžeme vůbec nic udělat. V případě palmového oleje tomu ale tak není, protože tady má určitou možnost každý z nás. S ohledem na zdraví celé planety i svoje vlastní zdraví máme totiž možnost výrobky s palmovým olejem nekupovat. 

(Napsáno podle článku na Bigbloger Lidovky.cz - autor článku: Veronika Ďuríčková, zkráceno)